fbpx

Purentavaivoja syntyy kun hampaat ohjaavat leukaa väärän asentoon, hammaspaikat korottavat ja ylä- ja alaleualla ei ole tukevaa asemaa toisiaan vasten. Puremalihakset rasittuvat etsiessään leualle sopivaa asentoa, jolloin ne jännittyvät ja kipeytyvät. Virheellinen purenta voi aiheuttaa monenlaisia kipu- tai toimintahäiriöitä myös hampaiden tai leukanivelten alueella.

Hampaiden kuluminen, aristaminen sekä hampaiden ja hammaspaikkojen lohkeileminen ovat yleinen merkki purentaongelmista. Päänsärky, leukanivelten naksuminen sekä niska- ja hartiaseudun oireet ovat myös tavallisia purentavaivojen oireita. Vaivoihin liittyy oleellisesti hampaiden öinen narskuttelu sekä hampaiden yhteen pureminen myös päiväsaikaan. Stressi ja jännitystilat vain pahentavat narskuttelua. Purentaongelmat voivat vaikuttaa merkittävästi yleiseen elämänlaatuun, siksi ne kannattaa hoitaa viivyttelemättä kuntoon.

Purentakisko ja purennan tasapainotus

Purentavirheitä voidaan korjata esimerkiksi purentakiskolla tai purentaa tasapainottamalla. Purentakisko on juuri sinulle yksilöllisesti valmistettu, joko ylä- tai alahampaisiin napakasti kiinnittyvä väritön muovilevy. Se estää hampaiden narskuttelun, jolloin puremalihakset rentoutuvat. Purentakisko ehkäisee myös hampaiden kulumisen ja lohkeilemisen sekä ajan myötä antaa helpotuksen muihin särky- ja kiputiloihin. Purentakiskoa tulee käyttää öisin, mutta joskus sitä on tarpeen käyttää myös päivisin.

Purentaa voidaan tasapainottaa myös purennan hionnalla, oikomishoidolla ja erilaisin proteettisin ratkaisuin.