fbpx

Hampaistossa elävät bakteerit muodostavat yhdessä sokereiden kanssa happoja, jotka voivat aiheuttaa hampaan kovakudoksessa vaurioita. Näitä vaurioita kutsutaan hammaskariekseksi eli hampaiden rei’iksi. Hampaan pinnalla eli kiilteessä oleva vaurio voi vielä korjaantua, jos vältetään sokereiden käyttöä ja tehostetaan kotihoitoa. Kiilteen läpäissyt vaurio eli hammasluuhun asti edennyt karies on jo paikattava. Jos karies etenee hampaan ytimeen eli pulpaan asti, ei enää pelkkä paikkauskaan riitä vaan tarvitaan hampaan juurihoitoa.

Yhdistelmämuovi

Hampaan paikkaus tehdään usein paikallispuudutuksessa yhdellä hoitokäynnillä. Paikkauksessa poistetaan ensin vaurioitunut hammaskudos. Karieksen poiston jälkeen hampaan pinta käsitellään liuos- ja sidosaineilla, jotta paikka-aine saadaan kiinnittymään. Yleisimmin käytettävä paikkamateriaali on yhdistelmämuovi. Muovin väri valitaan tarkkaan, jottei paikka erottuisi omasta hammaskudoksesta. Lopulta paikka muotoillaan oman hampaan näköiseksi ja purentaan sopivaksi.

Keraaminen paikka

Suurissa kariesvaurioissa yhdistelmämuovi ei ole enää suositeltava paikkamateriaali. Hammaslaboratorion valmistamat keraamiset täytteet ovat erittäin kestäviä ja täysin omaa hammasta vastaavia paikkoja. Keraamiset täytteet kestävät hyvin purentarasitusta, eivätkä kellastu ajan myötä. Keraaminen paikkaus vaatii kaksi hoitokäyntiä. Ensimmäisellä käynnillä poistetaan vaurioitunut hammaskudos ja hammas jäljennetään. Toisella kerralla keraaminen paikka sovitetaan suuhun ja kiinnitetään. Toisinaan hoitorupeamassa saattaa tulla useampiakin käyntejä, jos paikka ei ole täysin sopiva tai hampaalle pitää tehdä tukitoimenpiteitä.

Väliaikainen paikka

Väliaikaista paikkaa saatetaan joutua käyttämään hammashoitoajan jäädessä liian lyhkäiseksi tai ensiaputapauksissa. Lisäksi väliaikaisia paikkoja voidaan käyttää useamman kerran vaativissa hoitotoimenpiteissä, mm. keraamisia paikkoja tai juurihoitoja tehtäessä. Väliaikainen paikka on tarkoitettu nimensä mukaisesti väliaikaiseksi ratkaisuksi. Myös suuhygienistimme tekevät väliaikaisia paikkoja, mutta ne tulee korvata myöhemmin hammaslääkärin tekemillä pysyvillä paikoilla.