fbpx

Hammaskiven muodostuminen

Hammaskivi on suun bakteereista ja kalkkisuoloista muodostunutta kerrostumaa hampaiden pinnoilla. Mikäli hampaiden puhdistus on riittämätöntä, saavat bakteerit rauhassa tehdä hampaiden pinnoille tahmeaa likakerrosta. Tämä tahmea likakerros eli plakki toimii kalkkisuolojen kiinnitysalustana, jolloin hammaskivi on valmis muodostumaan. Hammaskiveä ei siis muodostu puhtaalle ja liukkaalle hammaspinnalle, vaan bakteereista muodostuvalle tahmealle pinnalle. Useimmiten hammasvälit, joita hammasharjalla ei pääse kunnolla puhdistamaan, täyttyy hammaskivestä. Myös hampaiden sisäpinnat ja takahampaat ovat vaaravyöhykkeellä, sillä useimmiten ne jäävät huonommalle puhdistukselle. Hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä. Siihen vaikuttavat suun bakteerien määrän lisäksi syljen kalkkisuolojen pitoisuus.

Lataa: Kiinnityskudossairaudet potilasinfo
Lataa: Kiinnityskudossairaudet hoito-ohje

Ientulehdus

Hampaan pinnalle kasvava tahmea bakteerikerros aiheuttaa myös ientulehdusta. Tulehtuneet ikenet vuotavat herkästi verta ja yhdessä hammaskiven kanssa ne aiheuttavat pahanhajuista hengitystä. Hammaskiveä muodostuu useimmiten vielä ikenien alle, mikä tulehduttaa niitä entisestään. Jos tulehdus saa jatkua, alkaa kiinnityskudos hampaan ympäriltä tuhoutua. Ien irtoaa hampaasta ja syntyy syventyneitä ientaskuja. Ientaskuissa bakteerit saavat jälleen otolliset olosuhteet kasvamiselleen ja tulehdus etenee entisestään. Pitkälle enennyt ientulehdus eli PARODONTIITTI on sairaus, joka lopulta tarvitsee parantuakseen sekä hallinnassa pysyäkseen jatkuvaa vastaanotolla suoritettavaa ylläpitohoitoa.

Ientulehdus ja hammaskiven muodostus voidaan estää, kun hampaiden kaikki pinnat pidetään puhtaina. Ientulehduksen ensioireita ovat arat, turvonneet ja verenpunaiset ikenet, jotka vuotavat harjauksen yhteydessä verta. Ensiapuna toimii tehostettu kotihoito ja hammasvälien huolellinen puhdistaminen bakteeripeitteen poistamiseksi. Jos bakteeripeite on ehtinyt kovettua hammaskiveksi, kotikonstit eivät enää riitä vaan tarvitaan suuhygienistiemme suorittamaa hammaskivenpoistoa.

Suuhygienistin suorittama peruspuhdistus

Hampaiden puhdistukseen kuuluu hammaskiven, värjäytymien sekä plakin poisto. Yleisimmin hammaskiveä poistetaan ultraäänilaitteella. Ultraäänilaitteessa on pieni värisevä metallinen kärki, josta tulee vettä. Ultraäänilaitteen käyttö nopeuttaa hammaskiven poistoa ja tekee siitä useasti vähemmän epämiellyttävää. Hammaskivenpoisto viimeistellään aina käsi-instrumenteilla hyvän lopputuloksen aikaan saamiseksi. Hammaskiveä voidaan poistaa asiakkaan toivomuksesta myös pelkästään käsi-instrumentein.

Kahvi, tee, tupakka ja punaviini aiheuttavat yleisimmin pinnallisia värjäytymiä. Värjäytymien ja epäpuhtauksien poistoon suuhygienistit käyttävät erilaisia puhdistus- ja kiillotusmenetelmiä, mm. sooda- ja pastapuhdistusta sekä kiillotuskumeja ja – kiekkoja.

Toisinaan hammaskivenpoistossa tarvitaan puudutusta. Suuhygienistimme voi puuduttaa joko kevyesti pintapuudutteella tai tehokkaammin paikallispuudutteella.